A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти виконавчого комітету
Нетішинської міської ради

Як проходить освітня реформа в Нетішинській міській ТГ: перші кроки та нові виклики

Дата: 08.12.2021 09:06
Кількість переглядів: 52

Підсумки зовнішнього незалежного оцінювання, реформування закладів загальної середньої освіти міста, стан охорони праці та безпеки життєдіяльності у закладах освіти Нетішинської міської ТГ – ці питання були винесені на розгляд колегії управління освіти виконавчого комітету Нетішинської міської ради, яка відбулася 8 грудня. Головувала на засіданні начальник управління Ольга Бобіна. Окрім керівників освітніх закладів міста та членів колегії, у її роботі взяли участь секретар міської ради Іван Романюк та заступник міського голови Василь Мисько.

Дорожня карта реформування загальної середньої  освіта громади: перший етап пройдено
Реформування загальної середньої освіти, зміна типів закладів освіти  - це новий виклик, який Нова українська школа ставить сьогодні перед загальноосвітніми закладами. Стартувала реформа  і на теренах нашої громади. Саме на цьому питанні під час колегії управління освіти, яка відбулася 8 грудня,  було зроблено основний акцент. 
Ольга Бобіна, начальник управління освіти,  ознайомила присутніх з  дорожньою картою реформування закладів загальної середньої освіти нашої громади. Зокрема зупинилася на етапах утворення гімназій та ліцею.
Так, у 2021-2022  навчальному році, як доповіла О.Бобіна,  із ЗОШ №1, яку визначено ліцеєм (рішення про створення  ліцею на базі ЗОШ №1 було прийнято на засіданні координаційної ради з питань реформування загальної середньої освіти Нетішинської міської ТГ минулого року), виведено перші класи. Таким чином, у  2022- 2023 н.р. у закладі навчатимуться учні 3-11 класів, у 2023 -2024 н.р. – учні 4-11 класів. У червні-липні 2024 року у закладі залишаються учні 5-11 класів, і він буде готовий до зміни типу з 1 вересня 2024 року на ліцей, який забезпечуватиме здобуття базової середньої освіти. 
Реформування закладів громади, на базі яких запрацюють гімназії, по суті, розпочнеться у 2022-2023 н.р. – оскільки вони припинять набір учнів у 10-ті класи. У школах залишаться учні 1-9 та 11-х класів (11 класи випускаються у 2023 році). У 2023-2024 н.р. продовжать навчання учні 1-9 класів, а отже,  з  1 вересня 2023 року заклади будуть  готові до зміни типу на гімназії у складі яких буде структурний підрозділ у яких буде початкова школа.  Варто зазначити, що до 2027 року учні навчатимуться у старшій школі 2 роки (10, 11 класи), а з 2027 року 3 роки (10, 11, 12 класи).  
Начальник управління  освіти повідомила, що у 2021-2022 навчальному році в усіх закладах освіти Нетішинської МТГ навчається  397 учнів 9-х класів. Та звернула увагу присутніх на те, чи зможе ЗОШ І-ІІІ ст. №1 забезпечити профільним навчанням  цьогорічних випускників 9-х класів. 

З 1 вересня 2024 року на базі першої школи запрацює ліцей: керівник закладу окреслила алгоритм дій
Таміла Соболик, директор ЗОШ І-ІІІ ступенів №1,  окреслила алгоритм дій керівника  при зміні типу закладу загальної середньої освіти у ліцей. 
Відтак вона розповіла, що триває робота над створенням Стратегії розвитку закладу освіти на 2022-2027 роки, яку мають завершити до кінця лютого наступного року.  Розробляється також Статут закладу нового типу. Моніториться кадровий склад ЗОШ №1. За словами Т.Соболик, без залучення кадрового потенціалу з інших закладів міста майбутній ліцей не обійдеться. При цьому, наголосила вона, що  під час перехідного періоду не варто робити конкурсного відбору педагогів. 
І хоч матеріально-технічна  база ЗОШ №1 не з гірших, проте вона, за словами директора,  потребує поповнення та оновлення. Зокрема, не відповідають віку дітей парти, потребують осучаснення й шкільні кабінети.  Так, першочергова потреба у коштах складає 1, 5 млн грн. 
Щодо набору учнів в 10-ті класи профільної школи директор повідомила, що заклад освіти готовий прийняти п’ять класів із інших шкіл Нетішинської МТГ, також  продовжать навчання три 10-х класи ЗОШ І-ІІІ ст. №1. Відтак в ЗОШ І-ІІІ ст. №1 планується вісім 10-х класів профільної школи (орієнтовна кількість учнів – 208).   
Підсумовуючи, Таміла Соболик зауважила, що докладе максимум зусиль, щоб у місті запрацював повноцінний академічний ліцей, який готуватиме випускників до вступу у ВНЗ. Проте самій із цим складним завданням не впоратися, тож розраховує на підтримку як управління освіти, так і очільників усіх освітніх закладів громади. 

Найкращі результати із ЗНО показав  Нетішинський НВК 
На колегії підбили підсумки проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2021 році. Олена Петрук, головний спеціаліст управління освіти, яка доповідала з цього питання, зауважила, що цьогоріч ЗНО відбулося п’ятнадцятий рік поспіль. У системі складання ЗНО для випускників шкіл збільшилася кількість обов’язкових предметів, а  тестування з української мови та літератури і математики мало 2 рівні складності.
Фахівець поінформувала, що за результатами ЗНО, в рейтингу областей Хмельниччина посіла 15 місце. Наші заклади посіли такі місця в області: Нетішинський НВК -  28 місце, зош №4 – 46 місце, зош №2 на 76-ій сходинці, зош №1 – на  126-ій, а Старокривинський НВК зайняв  128 місце. 
Цьогоріч випускники мали дворівневий іспит з української мови та літератури, де базовий рівень – українська мова як державна, і поглиблене вивчення – українська мова і література.  За зведеними показниками по Хмельницькій області відсоток якісних результатів незалежного оцінювання  (це - 140-200 балів) з української мови отримали 66,1% випускників нашої громади. У громаді лідирує Нетішинський  НВК (67,75%). Найнижчий відсоток у Старокривинського НВК та зош №1. З української мови та літератури на рівні області результат 140-200 балів отримали 59% випускників Нетішинської громади. У громаді на першому місці Нетішинський  НВК – 77,7%.  Найнижчі показники у Старокривинського НВК та зош №1.
З математики Нетішин посів 5 місце в області (41,6% якісних результатів). У громаді найкращий показник у зош №4 (56,5%), найнижчий – у Старокривинському НВК. У цьому закладі найбільший відсоток учнів, які не подолали пороговий бал.
Нетішинські випускники зайняли 14 місце з історії по Хмельниччині з якісним показником 35,1%. У місті найкращий показник в Нетішинського НВК – 51,8%, найнижчий – у зош №2. Учнів, які не подолали пороговий бал з цього предмету найбільше у зош №1 (24,3%).
Олена Петрук зауважила, що в місті зростає чисельність випускників, які складають тестування з іноземної мови. Цьогоріч нетішинці зайняли 8 місце в області, якісний показник з англійської мови склав 50,4%. Лідирує Нетішинський  НВК з 68, 8%. Найнижчий показник у зош №1. Старокривинські випускники англійську мову не обирали. 
На рівні області з біології, географії, хімії та фізики аналіз не проводився. У громаді з біології найкращий показник у Старокривинського НВК (71,4%), найнижчий - у зош №1; з географії – з 66,6 % лідирує Нетішинський НВК, найнижчий показник у Старокривинського НВК.
Щодо вибору хімії та фізики, за словами головний спеціаліста управління освіти, спостерігається значний спад. Серед учнів, які обрали хімію, найкращий результат презентують 66,7% випускників Нетішинського НВК (набрали по 180-200 балів). Найнижчі показники у Старокривинського НВК та зош №1. 
З фізики найкращий результат продемонстрували випускники зош №4 ( 73,47%), найнижчий - зош №1.

У Нетішинській міській ТГ вакциновано 97% працівників освіти
На колегії йшлося і про роботу з охорони праці, безпеки життєдіяльності, виробничу санітарію та профілактику травматизму. 
Про стан охорони праці та безпеки життєдіяльності  у закладах загальної  середньої, дошкільної та позашкільної освіти прозвітували їхні керівники та інженер з охорони праці управління освіти 
Зокрема інженер з охорони праці управління освіти Равіля Романко зауважила, що в закладах освіти проводиться системна, планомірна та ефективна робота з охорони праці та безпеки життєдіяльності. У закладах освіти постійно моніториться стан вакцинації працівників. Так, станом на 7 грудня, провакциновано 1064 працівники, що складає 97% від загальної кількості З 8 листопада, через відсутність щеплення від коронавірусу від роботи було відсторонено 48 працівників закладів освіти. На час проведення колегії ця цифра складала 22 працівники. Усі, хто працює у закладах освіти міста мають документи – сертифікат про вакцинацію або довідку від сімейного лікаря. 
Фахівець зауважила, що стан роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності знаходиться під постійним контролем та є задовільним. 
Проте поряд з позитивними моментами, є й проблеми. Зокрема потребують вирішення такі питання: улаштування тротуарних доріжок – ЗДО №3, Старокривинський НВК, ремонт  огорожі – ЗДО №5, ремонт фасаду будівлі – ЗДО №5 та ЗДО №7 , заміна вікон та дверей- ЗДО №5, ЗДО №6, ЗДО №8, ЗДО №9, демонтаж котельні – Старокривинський НВК. Згідно приписів ГУ ДСНС України в Хмельницькій області потребують заміни АПС на нову сертифіковану ЗДО №4, ЗДО №6, ЗДО №7, ЗОШ №4, Старокривинський НВК; монтаж та встановлення блискавкозахисту ЗДО №3, ЗДО №5, ЗДО №6, НВК, ЗОШ №4. Потребує дообладнання й протирадіаційне укриття ЗОШ І-ІІІ ст. №4..
На засіданні колегії управління освіти розглянули зміни у законодавстві,   оновили  склад колегії та прийняли  рішення за результатами колегіального обговорення.   
Галина Косік
 



« повернутися

Вхід для адміністратора