A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти виконавчого комітету
Нетішинської міської ради

Колегія управління освіти ВК НМР

Дата: 31.08.2023 15:27
Кількість переглядів: 249

28 серпня, напередодні нового навчального року, відбулося засідання Колегії управління освіти виконавчого комітету Нетішинської міської ради. Освітяни громади поділилися здобутками минулого навчального року, накреслили пріоритетні стратегії та обговорили безпекові питання. Не обійшлося й без урочистих моментів. 



Директорку гімназії «Ерудит» привітали з вагомою відзнакою.
На Всеукраїнській серпневій конференції, яка проходила 25 серпня у Києві, Надія Конончук, директорка Нетішинської гімназії «Ерудит», колектив якої здобув гран-прі у міжнародному конкурсі GENIUS Olympiad (Олімпіада Геніїв), отримала відзнаку Міністерства освіти і науки України – нагрудний знак «Відмінник освіти». Начальник управління освіти Ольга Бобіна та члени колегії привітали колегу з вагомою відзнакою.
Як виглядає освіта в контексті змін у році 2022-2023?
Розпочалася колегія хвилиною мовчання! Освітяни громади вшанували пам’ять загиблих воїнів,  дітей, громадян України.
Начальник управління освіти Ольга Бобіна проінформувала присутніх про освіту громади в умовах воєнного стану. Так, протягом 2022-2023 навчального року у 8 дошкільних навчальних закладах (станом на 01.05.2023 р.) у 83-х групах виховувалося 1586 дітей. З них - 196 першокласників.
Впродовж 2022-2023 навчального року в закладах освіти у 169 класах навчалися 4314 здобувачів освіти (у школі І ступеня – 1655 учнів, першокласників -360; школі II ступеня – 2128 учнів; у школі III ступеня – 531 учень. У тому числі у закладах освіти навчалися 164 внутрішньо переміщені дитини.
У місті також функціонує 3 позашкільні заклади освіти: КЮТ - 40 груп (374 дитини), БДТ - 56 груп, 842 дитини; ЦНПВКТУМ - 22 групи, 330 дітей.
«У 2022-2023 навчальному році у закладах освіти продовжувалося перепрофілювання. І станом на перше вересня 2023-2024 навчального року мережу закладів освіти громади можна визначити як оптимальну, в якій функціонує: 1 ліцей, 4 гімназії – «Гармонія», «Ерудит», «Енергія», «Патріот», - наголосила очільниця управління освіти
Освітній процес в минулому навчальному році відбувався в змішаному режимі. Яким він буде з 1 вересня?
В минулому навчальному році усі заклади освіти отримали дозвіл на очне навчання від комісії при Хмельницькій військовій обласній адміністрації. «Наразі все залежатиме від безпекової ситуації та підготовки колективами освітнього середовища, виконання санітарного регламенту, протипожежних заходів, безпекових питань підготовки укриттів», - наголосила у своїй доповіді О.Бобіна.
Комісія при Хмельницькій військовій обласній адміністрації погодила закладам освіти Нетішинської громади очне навчання з умовою місткості укриття та рекомендаціями, які заклади повинні усунути до 1 вересня.
 Наразі всі заклади освіти готові до очного навчання з урахуванням місткості укриття, окрім Старокривинської гімназії «Патріот», оскільки у даному закладі йде до завершення будівництво укриття. 
Стан забезпечення підручниками
За інформацією очільника управління освіти, стовідсотково забезпечені підручниками учні 1, 2, 3, 7, 8, 9, 10, 11- х класів.
4 класи забезпечені на 83%. Проблемними залишаються 5-6 класи. Відсоток їх забезпечення: 5 класи – 12,71%, 6 класи 15, 7%.
Станом на кінець серпня 2023 року отримали 3871 підручник для 6-х класів. До 1 вересня очікуємо на ще одну партію підручників. 
КАДРОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: є потреба в окремих педагогічних кадрах
Освітній процес у місті забезпечує когорта висококваліфікованих спеціалістів. На сьогодні в закладах освіти ТГ освітній процес забезпечують 627 педагогічних працівники: в закладах загальної середньої освіти - 358 педагогів, у закладах дошкільної освіти – 221, у закладах позашкільної - 48.
«Заклади освіти загалом забезпечені педагогічними кадрами, але варто зауважити, що потреба в педагогічних кадрах існує, а саме: у музичних керівниках в закладах дошкільної освіти, вчителях інформатики, фізики, іноземної мови, - акцентувала О.Бобіна.
Освітянам є чим пишатися
Протягом 2022-2023 навчального року здобувачі освіти Нетішинської МТГ, долаючи виклики воєнного часу - повітряні тривоги, блекаути, частково дистанційне навчання - здобули вагомі перемоги у конкурсах різних рівнів.
Головний спеціаліст управління освіти Інна Бондарчук ознайомила учасників колегії із результатами здобувачів освіти ЗЗСО Нетішинської міської ТГ у конкурсах різних рівнів.
З огляду на наявну загрозу життю і здоров’ю учасників освітннього процесу, запровадження в Україні воєнного стану, з урахуванням рішень педагогічних рад, опитувань педагогічних працівників, здобувачів освіти та їх батьків здобувачі освіти Нетішинської МТГ не брали участі у проведенні ІІ та ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів. Проте участь у предметних олімпіадах це не єдина можливість для учнів та педагогів проявити себе. Протягом року проводилося безліч конкурсів (більшість із них в онлайн-форматі), у яких більше тисячі здобувачів освіти мали змогу взяти участь та отримати достойні результати», - акцентувала головна спеціалістка управління освіти.
Так, у Національному фіналі "Олімпіада геніїв України" (міжнародний конкурс шкільних проєктів з екологічних питань) у 2023 році перемогу здобули четверо школярів з Хмельниччини. Серед них - троє вихованців Нетішинської гімназії «Ерудит»: Каріна Галах, Єлизавета Бредіхіна, Іванна Радиця здобули сріблом та бронзу.
У ІІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідчий робіт учнів-членів Хмельницького територіального відділення Малої академії наук України Сотник Анастасія виборола диплом І ступеню, Шрібак Тетяна – ІІ ступеню. Галах Каріна відзначена дипломом учасника.
Нетішинські школярі стали переможцями та призерами Всеукраїнського відкритого інтерактивного конкурсу «МАН-Юніор Ерудит, Всеукраїнського інтерактивного конкурсу «МАН-Юніор Дослідник, обласного конкурсу наукових проєктів «Молодіжна наукова ліга Хмельниччини: сучасний дискурс», обласного конкурсу дослідницьких проєктів «Цікава математика,  ХV обласної учнівської інтернет-олімпіади з математики, обласного конкурсу з географії «Хмельниччина очима юних географів», Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» тощо.
У пріоритеті - формування безпечного освітнього середовища в освітніх закладах міста
На викликах та перспективах формування безпечного освітнього середовища як фактора становлення успішності ліцеїстів зупинилася Таміла Соболик, директорка Нетішинського академічного ліцею.
Вона наголосила, що серед напрямків екологічної, психологічної, інформаційної безпеки на першому місці в умовах війни має бути фізична безпека, зокрема облаштування безпечного фізичного простору. Наразі заклад уклав договір про спільне використання укриття з іншим суб’єктом господарювання та розпочне освітній процес в очному режимі з урахуванням місткості укриття. Директор  поінформувала, що  УКБ виконує капремонт підвального приміщення як найпростішого укриття в підпорядкованому закладі. Роботи планують завершити впродовж 3-х місяців, і заклад зможе повністю перейти на очне навчання. Натомість гімназія «Ерудит» вже впродовж півтора року працює в нових умовах забезпечення освітнього середовища. За словами її директорки Надії Конончук вбудоване у триповерхову будівлю закладу укриття дало змогу забезпечити очне навчання для усіх 1160 здобувачів освіти. Загалом його місткість розрахована на 1600 осіб, загальна площа становить 2390 кв. м. Воно обладнане системою вентиляції, електропостачання, освітлення, водопостачання, є санвузли, умивальники, система зв’язку й оповіщення, радіоточки, стаціонарні телефони, інтернет та Wi-Fi. Сховище також обладнане бензогенератором та акумуляторами, облаштоване робочими інструментами, встановлено контейнери для зберігання харчових продуктів, баки для технічної та питної води. Для забезпечення навчального процесу у сховищі встановлено близько 150 парт, 266 нар для сидіння і лежання для початкової школи. У сховищі кожен клас має свій фізичний простір. Проте є й проблеми. «Потрібно встановити пожежну сигналізацію, дерев’яні трапи на сходові клітини для пересування осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення, відеодомофони до входів, а також доукомплектувати приміщення місцями для сидіння і лежання, нарами, зробити ремонт покриття підлоги», - додала Н.Конончук.
Сьогодні у місті працюють усі 8 дошкільних закладів. У перші місяці повномасштабного вторгнення насмілився відкрити двері для маленьких відвідувачів ЗДО №7. Цьогоріч заклад став учасником Всеукраїнського проєкту «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні». Директорка ЗДО №7 «Оленка» Наталія Пилипюк поділилася з колегами досвідом роботи з створення безпечного інноваційного простору у дошкільному закладі. Принагідно вона звернула увагу, що працівники «Оленки» докладають усіх зусиль, щоб перебування дітей у сховищі було максимально комфортним. А евакуацію в укриття намагаються проводити з мінімальним стресом для дітей, залучаючи елементи гри.
Члени Колегії ухвалили відповідні рішення.
До роботи колегії долучився й заступник міського голови Василь Мисько. Посадовець подякував за якісну та важливу роботу освітян у такий важкий час для країни. Василь Мисько наголосив, що освітяни окрім основної роботи виконували і виконують інші завдання: волонтерять, донатять для ЗСУ, чергують в укриттях, «Пунктах Незламності», готують їжу, проводять благодійні заходи, наближають перемогу. Посадовець привітав освітянську громаду з новим навчальним роком і побажав педагогам плідної праці та перемоги.

Презентація "Про результати участі здобувачів освіти ЗЗСО Нетішинської МТГ у конкурсах різних рівнів"
 


 



« повернутися

Вхід для адміністратора